Breadcrumbs


Autentificare


RETROSPECTIVĂ SINDICALĂ FEROVIARĂ - 2017!

Postează pe Facebook

     

       Oameni buni, s-au terminat și sărbătorile de iarnă, am intrat într-un nou an, mulți încearcă să tragă linie, să facă un bilanț pentru anul ce tocmai a trecut, pentru a-și putea face planuri și  proiecte pentru cel în curs și mai ales, pentru viitor, când urmează negocieri pentru un nou CCM, iar statutul este împotmolit de-a binelea …      Ce putem spune noi, feroviarii, despre 2017? A fost un an bun, sau unul rău? Păi, încă nu ne-am lămurit prea bine, bănuim că se prelungește efectul sărbătorilor … sau, mai degrabă, din cauza multitudinii de evenimente, începând de la „timpuria primăvară feroviară”, continuând cu negocierile de CCM, prin care s-a impus noul sistem de salarizare, protocoalele din vară și până la finele anului, cu aplicarea „revoluției fiscale” despre ale cărei efecte vom vorbi (le vom resimți) în curând… Mulți ar putea spune că a fost unul bun, pentru că, după mai mulți ani de „secetă”, am primit o mărire salarială de peste 22% ... Alții, mai realiști, pot spune că am rămas, majoritatea celor din funcțiile executive, undeva în zona salariului minim…

      Să vedem totuși, din punct de vedere sindical, ce putem spune despre anul recent încheiat… Anul 2017 a început cu o mare agitație pe rețelele de socializare – în special pe site-urile feroviare, cu precădere pe facebook – cu destule luări de poziție contra mafiei sindicale feroviare, ce își bate joc de ani buni de salariați, de majoritatea cotizanților – sau sponsorilor – pentru că e cam același lucru… Tot anul trecut a mai avut loc o premieră – au fost organizate mitinguri de către salariații nemulțumiți, nu de către cei care, practic, trebuiau să le reprezinte interesele, în speță – sindicate, uniuni sau federații… De asemenea, a mai avut loc o premieră, a luat naștere un sindicat – SMF  - în care s-au strâns majoritatea nemulțumiților de actualele structuri sindicale (chiar dacă sindicatul, practic, exista, putem spune că a luat naștere, deoarece, cei 30-40 membri mai vechi au pus la dispoziția nemulțumiților, structura legală și au cedat practic, cadrul organizatoric, nou-veniților).

     Așa cum bine știți, în 22 martie 2017, a avut loc un protest spontan al multor salariați nemulțumiți, de la CN CF CFR SA, care s-a materializat prin oprirea voluntară a lucrului pe perioade inegale de timp… Această acțiune a deranjat extrem de multă lume, începând cu publicul călător de pe calea ferată (acesta este cel mai important impediment al unei acțiuni neorganizate și neavizate din timp), continuând cu administrația/conducerea CN CF CFR SA și încheind cu liderii de vârf ai „organizațiilor sindicale reprezentative”, semnatare de CCM, care s-au văzut pe tușă, nemaiputând să-și facă jocurile trădătoare, așa cum erau obișnuite… Bănuim noi, represiunea a fost atât de dură, tocmai pentru a da un semnal tuturor, că nu sunt agreate de nimeni „încetările de lucru fără aprobare” de la conducere!  Chiar dacă, între timp, justiția a îndreptat și mai îndreaptă încă din abuzurile conducerii iar unele sindicate, au mai compensat din punct de vedere financiar unele situații, exemplul dur dat salariaților de către conducere, mână în mână cu conducerea găștilor trădătoare – unii spun că la insistența acestora! – nu a trecut neobservat de către majoritatea feroviarilor.

     Să ne îndreptăm un pic atenția către noul sindicat, SMF – sindicatul facebook, dacă putem spune așa -  în care și-au pus speranțele mulți feroviari și să vedem despre ce e vorba...  Urmare a mitingului din 17 martie, a apărut ideea unirii tuturor feroviarilor într-un singur sindicat, o alternativă la șandramalele sindicale trădătoare, astfel, a apărut SMF-ul. Treaba nu a început prea bine, chiar de la început s-au văzut că sunt probleme, pe lângă lipsa de experiență, a mai fost și altceva… Trecem peste stângăciile de început, normale până la un anumit punct, dar trebuie subliniate două lucruri care nu au fost în regulă încă de la început, de la miting:

    1.La  acel miting, au luat parte salariați din cele 3 mari societăți feroviare, infra, călători și marfă, s-a văzut nemulțumirea tuturor; practic, marfa a fost și este  în moarte clinică, prin grija guvernanților și a conducerii companiei, cei de la călători au fost și sunt și ei cu un picior în groapă, iar cei de la infra au urgentă nevoie de o injecție masivă de capital - cel puțin 8-10 miliarde de euro, băgați în infrastructură - pentru creșterea vitezei comerciale, în speranța că vom putea fi competitivi cu cei de pe rutier. Deși se vede clar, încă de când a fost împărțită calea ferată, în 1998, dar mai ales în contextul legislativ adoptat din 2011 (în speță, Legea 62), care reglementează relațiile de muncă și dialogul social și care s-a dovedit a fi în defavoarea lucrătorilor, că  avem nevoie de organizare sindicală pe fiecare companie în parte, cu toate acestea, se perpetuează în continuare ideea struțo - cămilei sindicale, adică un amestec din toate cele 3 companii, lucru ce convine atât administrațiilor companiilor respective, cât și găștilor trădătoare sindicale. De ce? Păi e simplu: a)- așa se controlează mai ușor; b)- derbedeii sindicali pot să manipuleze mai ușor cotizanții; c)- nu se poate la călători că nu merge la marfă, sau la infra și așa mai departe, numai chestii manipulatoare… Deși pe site-uri și din discuții a reieșit clar că este nevoie de organizare sindicală pe fiecare companie în parte, cei prezenți la miting au cerut unitate și desființarea tuturor sindicatelor!

     2.Din păcate, la miting, a fost băgat la înaintare, un „specialist” care, printre altele, a comunicat celor 400-500 de răzvrătiți prezenți, cât de greu îi vine lui, din poziția respectivă, să se războiască cu administrația! Ce tupeu la el și ce gafă la cei care l-au lăsat să intre acolo, în față! Am mai scris despre acest lucru, nu are rost să discutăm prea mult… iar faptul că prin statutul SMF (avem informația asta, dar nu este încă confirmată), s-a înfierat și exclus concret  funcția de „specialist” sau „expert” este o reparație binevenită a gafei de atunci!

      Să trecem totuși peste aceste lucruri, asupra cărora însă vom reveni și să constatăm ce s-a întâmplat în continuare… S-a încheiat un nou CCM, iar pe parcursul anului, s-a tot organizat SMF-ul – au ales o conducere provizorie, au adoptat un nou statut, apoi au ales o conducere definitivă, la final de an… În tot acest timp, au continuat să apară diverse polemici pe site-uri și rețelele de socializare, cu privire la liderii de opinie și la organizare - unele motivate, altele, mai mult interesate, din partea unor „trompete” ale celor două găști trădătoare principale, cu atacuri sub centură, pe motive de apartenență politică, de capacitate organizatorică, de caracter, etc. …

      Să trecem însă la fapte și să vedem lucrurile,  așa cum se prezintă ele, fără nici un fel de cosmetizare, începând cu cele care nu par în regulă:

    1.S-a modificat din temelii structura unei organizații sindicale existente prin afilierea unui „amestec” de noi membri de sindicat, rezultând un sindicat „amalgam”, cu salariați și de la infra și de la călători și de la marfă, deși este clar că o asemenea structură nu are cum să fie funcțională, sau mai bine zis, ea poate funcționa dar nu-și mai poate atinge idealurile. Pe bună dreptate, din acest motiv - și nu numai – o parte a colegilor noștri le spun Sindicatul MC 2, nu asta este și organizarea primei găști trădătoare? Poate au copiat organizarea,  iar dacă au făcut-o, mulți se întreabă daca nu cumva au copiat și năravurile?  Dacă se dorește cu adevărat o reprezentare corectă a membrilor, atunci devine legitimă întrebarea  - o asemenea struțo-cămilă are cum funcționa? Păi, nu asta se întâmplă la MC? Majoritatea colegilor noștri,  care totuși, văd limpede cum stau lucrurile, nu au exprimat clar ideea că este absolut necesară o organizare sindicală pe fiecare companie, pentru a putea fi reprezentați corect la negocieri și a încheia un CCM bun, care să fie izvor de drepturi pentru toți salariații unei companii? Păi, nu ne-am săturat de golănia sindicală și de contrele dintre salariații de la infra, călători și marfă? Suntem convinși și susținem că o organizare sindicală pe fiecare companie nu exclude ideea unei colaborări între sindicate sau federații, dar negocierea unui CCM trebuie să se facă doar de reprezentanții sindicali ai salariaților acelei companii! Iar în acest caz, nu va mai putea fi invocat vreun motiv golănesc, că vezi domne, ba călătorii, ba marfa, ba infra, nu merge, nu se poate, etc.!

     2.Așa cum am mai menționat, încă de la mitingul din 17 martie, ideea de desființare a tuturor celorlalte sindicate a „apărut” ca ceva de la sine înțeles, care nici nu mai necesita cumva discuții! Totuși...chiar așa să fie? Chiar toate sindicatele existente trebuiesc desființate? Numai sindicate noi? Cât de multe? Dar, dacă e să dăm crezare unora dintre colegii noștri, mai sceptici și mai bănuitori din fire, că cel puțin o parte dintre cei băgați la înaintare în noul/vechi sindicat, nu sunt credibili (iar aici, activitatea politică a liderului nu este deloc un atu – nu poți motiva că interesul celor pe care îi reprezinți, politic, te poartă prin toate partidele! – oare familia Brătienilor, Iuliu Maniu, sau mai aproape de noi – seniorii Corneliu Coposu și Ion Rațiu, au schimbat partidele ca pe șosete?) și că de fapt, această organizare este făcută pentru a prelua cea mai mare parte din valul de nemulțumire al salariaților și al ține cât de cât sub control ca o posibilă strategie de „debușeu” a nemulțumirilor acumulate, în același timp, slăbind firavele sindicate, formate după anul 2008, din feroviarii nemulțumiți încă de atunci, desprinse din cele 2 găști principale, sau chiar o parte din salariații plecați de la ele, cu tot cu sindicatul din care făceau parte, care s-au aciuat prin federațiile și sindicatele din ANSF, până anul trecut, sau AFTF, în prezent. Dar totuși, de ce trebuie desființate toate sindicatele și să rămână unul singur? Cei mai în vârstă au prins vremurile dinainte de 1989, cu un singur partid, cu un sindicat… credem că este toxică o astfel de abordare, mai ales în aceste momente. Așa cum am mai spus și cu alte ocazii, dacă nu suntem capabili, la ora actuală, să controlăm cele două mari șandramale sindicale – MC și DF, să schimbăm impostorii și trădătorii cocoțați în fruntea lor, cum vom putea să controlăm un mastodont sindical, mai ales unic? Dar de ce nu se pot oare uni sub același steag, al unei federații, toate aceste sindicate rebele, dacă tot au un țel comun? Nu acesta ar fi primul pas și cel mai important  în armonizarea ideilor, conceptelor, statutelor, regulilor, organizării detaliate și mai ales, pentru stabilirea încrederii prin conlucrare corectă cu un scop unic? Mulți suntem încrezători că numai astfel și după o perioadă rezonabilă de timp (cel puțin 2-4 ani), în funcție si de rezultate, sindicatele componente ale federației... pot deveni un sindicat UNIC! Și avem și exemple... deschizători de drumuri… În cazul SMF-ului, nu cumva este vorba de altceva - de alții, dar  cu aceleași rezultate ca și până acum  - decât de a reprezenta masa de salariați amărâți, care și-au pus speranța în noul sindicat?

       3.În ultima perioadă, vedem o bună parte din membrii simpli ai noului sindicat, ba chiar și o parte a liderilor de opinie (nu știm dacă au și funcții în sindicat!) că au o mare problemă de comunicare între ei și mai ales, cu colegii lor de muncă, care nu sunt membri în noul sindicat! Exprimările lor de mahala, grobiene, ofensatoare, sunt la ordinea zilei pe site-urile feroviare, pe rețelele de socializare – „1. Bravo SMF, adevărat sindicat.Restul sindicatelor, căpușe de supt bani; 2. Să ne mulțumiți nouă, celor de la SMF, că ați primit mai mulți bani anul acesta (de la sindicate, înainte de Crăciun); 3.Toți cei care nu sunt membri SMF, sunt niște nenorociți, proști, cu.....le șefilor și ale administrației; 4. Mai bine o sută și buni, decât mulți și proști” – am încercat să cităm cât de cât exact  din o parte a cremei exprimării onorabililor noștri colegi, membri ai SMF, iar acestea sunt doar câteva exemple! Din păcate, a respinge orice fel de critică, a aduce acuze fără o minimă informare prealabilă, a răstălmăci afirmațiile celor care gândesc diferit, a supune oprobiului public oameni pe care nu-i cunoști, numai în baza zvonurilor sau ale unor opinii din trecut, a lua apărarea numai din spirit de frondă sau a propune și susține, fără argumente, idei si acțiuni „utopice”... au devenit atitudini caracteristice ale unei părți însemnate din membrii SMF, care se exprimă ... mai ales în spațiul „virtual”! Doamnelor și domnilor colegi, membri ai SMF, nu credeți că se întrece prea mult măsura? Credeți că agresivitatea verbală a unora dintre dumneavoastră, va duce la un rezultat pozitiv? Așa credeți că veți convinge majoritatea necesară de 50% +1 din cei aproximativ 23000  de salariați de la CN CF CFRSA să vi se alăture pentru a avea în mod real (conform legii) posibilitatea de a produce schimbarea mult dorită în bine?

      4.În anul care a trecut, conducerea provizorie și apoi cea definitivă a SMF nu a avut prea multă activitate sindicală propriu-zisă, având grijă ca pe lângă lupta pentru drepturile membrilor, să se ocupe și de organizare , lucru până la urmă normal. Chiar dacă la început nu cunoșteau prea bine legislația, pe parcurs, ar fi putut/trebuit să se pună la punct cât de cât... Din păcate, nu se prea vede faptul că au studiat îndeajuns legislația sindicală actuală, chiar dacă au angajat o mare casă de avocatură de la capitală, să le reprezinte interesele, iar prezentarea unui fel de „bilanț” de către președintele organizației (acest „bilanț” poate fi consultat în atașamentul acestor rânduri) pe site-uri, nu a convins prea multă lume nici despre aprofundarea suficientă a legislației în domeniu și nici de formarea unei viziuni unitare, obiective și coerente despre modul de acțiune pentru îndreptarea nedreptăților și realizarea idealurilor, „bilanțul” fiind mai mult o dovadă de sârguință în abordarea unor obiective și început de definire a capacității de activitate sindicala  în anul ce tocmai s-a încheiat. Cum crede conducerea SMF că va ajunge la masa negocierilor unui nou CCM, în anul în care tocmai am intrat? Cu doar ceva mai mult de 1000 de membri (circa 850 infra și 150-200 de la călători și marfă), așa cum reiese chiar din „bilanț” (luăm în calcul cifrele concrete… nu adeziunile „răzgândacilor slabi de înger”, rătăcite sau mătrășite de gașca granzilor sindicali speriați), cum vor ajunge să bată cu pumnul în masă, să-și impună punctul de vedere, corect, sperăm noi, la negocieri? Dacă nu vor, sau nu știu, le precizăm, poate înțeleg clar, că anul acesta, datorită legislației în vigoare, că vrem, că nu vrem, la negocieri, vor participa tot cele trei semnatare de CCM, respectiv MC, DF și AFTF! Până la urmă, e vorba de numărul de membri și de reprezentativitate! Nu e chiar greu să citești legea, să vezi că, pentru a avea un cuvânt de spus cu adevărat la negocieri, ar trebui să ai în spate măcar jumătate plus unu din cei aproximativ 23000 de salariați de la CN CF CFR SA! Și - lucrul cel mai important – să vrei să reprezinți corect, interesele lor! Și ne-am referit numai la infrastructură, fără să luăm în considerare că se dorește același lucru și la marfă și la călători!

       Ar mai fi și alte lucruri, cel puțin discutabile, dar să le lăsăm deoparte, ca să nu fim acuzați de rea-voință și să vedem și lucrurile pozitive, cele care sunt... Nu suntem noi cei mai în măsură să apreciem realizările SMF-ului în anul de grație 2017, de acest lucru trebuie să se ocupe cu obiectivitate în primul rând membrii de sindicat SMF, dar credem totuși, că cea mai importantă realizare a SMF în anul 2017 este faptul că au dat O SPERANȚĂ DE MAI BINE PENTRU VIITOR!

     Încheiem prezenta expunere, cu câteva precizări:

        A. Autorul acestor rânduri nu este una din „trompetele” MC-ului, deci nu poate fi acuzat că face un atac la persoană... Autorul acestor rânduri, în anul 2009, cu ajutorul colegilor, a înființat un sindicat care nu este și nu va fi niciodată membru MC... Autorul acestor rânduri a fost amenințat, el și familia, după crearea sindicatului, cu diverse măsuri represive, iar la serviciu a avut destule de tras, nu este locul aici de spus prea multe, dar, mai important de spus - este călit în bătăliile cu mafioții sindicali feroviari... Autorul acestor rânduri nu este corupt și nici șantajabil, a condus un sindicat timp de 8 ani, un sindicat adevărat, nu o șandrama, faptul că nu mai este lider de sindicat nu reprezintă decât faptul că dorește să respecte statutul și regulile... Nu este nevoie, pentru cei care nu sunt de acord cu rândurile de mai sus, să încerce alimentarea cu carne a frigiderului, au trecut sărbătorile, toți avem nevoie de o dietă sănătoasă...

      B. Autorul acestor rânduri îndrăznește să își exprime opiniile pentru că îi pasă de ce se întâmplă, pentru că întotdeauna și le-a exprimat fără nici o restricție și a acționat/acționează atunci când a crezut/crede cu adevărat într-un ideal, în schimbarea actualei situații din mișcarea sindicală feroviară, schimbare la care poate și trebuie să-și aducă contribuția și sindicatul Mișcarea Feroviară – SMF, dacă conducătorii acestuia, vor avea capacitatea să înțeleagă că reușita stă în unirea forțelor celor care au ceva în comun și pregătirea necesară pentru a colabora și a acționa cu toate forțele - atât ale membrilor din SMF cât și ale membrilor din sindicatele care doresc - SCHIMBAREA ȘI O REPREZENTARE CORECTĂ A MEMBRILOR DE SINDICAT ÎN RAPORT CU ANGAJATORUL!

     C. Vom prezenta, în următoarea perioadă de timp, o „dare de seamă” a activității unui sindicat adevărat, pe parcursul mai multor ani, a activității unei echipe de salariați feroviari, ce au avut curajul să se „desprindă” din ghearele găștii încă de acum 9 ani (când mulți nici nu se gândeau să „miște în front” și nu exista nici acest facebook - atât de activ!), echipă care s-a întărit (atât ca număr cât și ca experiență și determinare) și care de atunci și până acum au încercat din toate puterile să lupte pentru idealurile lor - poate se lămuresc și majoritatea dragilor noștri colegi, membri și conducători ai SMF, cum merg treburile, la un sindicat, din punct de vedere legal...

Ataşamente:
FişierDescriereMărime fişier
Download-ează fișierul (RETROSPECTIVĂ ȘI BILANȚ PREZENTAT DE SMF - 2017.pdf)RETROSPECTIVĂ ȘI BILANȚ PREZENTAT DE SMF - 2017.pdf 247 kB

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează


TeamViewer pentru Asistenţă la distanţă Asistenţă la distanţă
© 2013-2015 Sindicatul Trafic 2009 Iași | administrat de Marian Burlacu