CU CE SE OCUPĂ, LEGAL, UN SINDICAT ADEVĂRAT?

Doamnelor și domnilor, astăzi ne-am propus să vă prezentăm activitatea legală, a unui sindicat, nu a unei șandramale sindicale, ce a avut loc pe parcursul mai multor ani. La toate acțiunile prezentate în rândurile de față,  puteți consulta în atașament, copii după documente,  acte ce au fost transmise și primite, hotărâri ale instanțelor, acte ale administrației, etc. Înainte de a trece la subiect, este necesar să facem câteva precizări:

1. sindicatul, conform legislației în vigoare (Legea 62/2011 cu completările și modificările ulterioare) este „forma de organizare voluntară a angajaților, în scopul apărării drepturilor și promovării intereselor lor profesionale, economice și sociale în relația cu angajatorul”;
  2. cea mai importantă activitate a sindicatului este încheierea unui  Contract Colectiv de Muncă și urmărirea respectării lui;
  3. de o bună perioadă de timp, începând cu anii 2001-2003, când au „reușit” să piardă grupele de muncă, neconformându-se legislației de la momentul respectiv, reprezentanții sindicali feroviari, semnatari de CCM-uri, au încheiat  CCM care, gradual, au dus la pierderea mai multor drepturi ale salariaților de rând  - permise, autorizații, grile de salarizare cu coeficienți de ierarhizare a funcțiilor, etc. – în schimb, au acumulat, tot gradual, mai multe drepturi pentru ei, drepturi stipulate clar, prin CCM-uri – salarii mărite cu 50%, zile libere pentru activitate sindicală, promovări peste rând, ilegal sau la limita legii, totul  culminând cu scoaterea din producție, pe posturi înființate special, de specialiști/trântori feroviari;
  4. datorită fărâmițării mișcării sindicale, dar, mai ales, trădării găștilor sindicale, semnatare de CCM, care au dus la pierderea încrederii majorității salariaților  în organizațiile sindicale, sau chiar în sindicat ca instituție, la ora actuală, micile sindicate feroviare, cele adevărate, nu șandramalele sindicale, se chinuiesc pentru respectarea anumitor părți de CCM, încălcate cu bună știință de către administrație în complicitate  cu  semnatarii sindicali de CCM, luptând prin tribunale, pe la ITM-uri, practic, neavând un cuvânt de spus în negocierea și semnarea de CCM - fapt acaparat de trădătorii de serviciu…

Având în vedere precizările de mai sus, să trecem la tema principală și să vă prezentăm o parte din problemele de care s-a ocupat un sindicat adevărat, nu o șandrama sindicală…

Astfel, în luna mai  2009, pe fondul acumulării mai multor nemulțumiri, a fost înființat, de către 19 salariați de exploatare – acari, revizori ace, păzitori de barieră, impiegați de mișcare, operatori circulație – un sindicat care s-a dorit unul adevărat, fără șefi, șefuleți, instructori, revizori, etc., un sindicat care să îi reprezinte pe „obidiți”. În timp, o parte din membrii fondatori au plecat (nu au reușit să facă față presiunilor sau „ofertelor”) și au revenit, au aderat și au plecat alți salariați, care au fost interesați de o activitate sindicală corectă, la ora actuală strângându-se un număr semnificativ de sindicaliști – cu toții, îndeplinind funcții de exploatare la CN CF CFR SA (sindicatul fiind structurat doar pe salariați de la infrastructură).

După greutățile inerente începutului – lipsa cunoștințelor legislative, a experienței sindicale, lipsa sediului, a materialelor necesare desfășurării activității, etc., având în vedere faptul că era un sindicat format de oameni ce nu doreau să mai fie reprezentați de trădători, au început să apară presiunile pentru „alinierea” la găștile în funcție – uniune regională, federație…

Văzând că nu s-a reușit „convingerea” sub nici o formă a conducerii sindicatului (controale cu dedicație, sancțiuni, etc.- ar fi multe de povestit despre acei ani!), de afiliere la găști, s-a trecut la chestiuni dure - și-au spus că trebuie falimentat sindicatul, iar gașca de la MC, mână în mână cu administrația, a decis în anul 2010, să ia o parte din cotizația sindicatului, pe motiv de „federație reprezentativă”! Au fost necesari  aproape doi ani și jumătate  - 2010-2012, prin tribunale, cu probe clare, ca să ne facem dreptate, la final, Frățică și compania fiind obligați la returnarea sumelor; aceste lucruri  le puteți consulta în atașamentul 1.

În anii 2010-2012, pe lângă bătălia cu MC-ul ce voia să ia banii sindicatului, ne-am ocupat și de drepturile membrilor noștri de sindicat, lucruri materializate prin sentința judecătorească definitivă nr.1782, prin care s-a câștigat  salariul suplimentar pe anii 2008-2009; aceste documente pot fi consultate în atașamentul  2.

În anul 2013, printre altele, ne-am ocupat de starea subunităților, îmbunătățirea condițiilor de muncă și pe deasupra, am obținut o sentință definitivă prin care am obținut „k”-ul, pentru anii 2009-2010; aceste documente pot fi consultate în atașamentele 3 și 4.

Din activitatea anului 2014, credem că este necesar să subliniem un aspect important (sindicatul în acea perioadă era afiliat, printr-o conjunctură de împrejurări, pe care nu le vom preciza aici, la Drum de Fier) - ceea ce am făcut, văzând că nu se respectă voința membrilor de sindicat, la negocierile pentru un nou CCM; documentele respective, privind sistarea cotizației, așa cum ar trebui să facă orice sindicat afiliat la o federație, când federația respectivă nu respectă hotărârea membrilor, pot fi consultate în atașamentul 5.

Anul 2015 ne-a dat multă bătaie de cap, problemele erau multe, pe măsura nemulțumirii majorității salariaților. Astfel, în decursul acelui an, am făcut demersuri repetate pentru respectarea legislației muncii, pentru respectarea unor prevederi din CCM, pentru acordarea unor clase de salarizare salariaților de la același punct de lucru, care îndeplineau aceleași sarcini de serviciu, aceeași funcție, același program, dar erau salarizați diferit. De asemenea, am făcut demersuri, împreună cu alte câteva sindicate, pentru înființarea unei noi federații sindicale feroviare – Federația Națională Sindicală din Infrastructura Feroviară – F.N.S.I.F., care să poată reprezenta corect, interesele salariaților de la CN CF CFR SA. Tot în această perioadă, am organizat și un miting pe plan local, miting la care au participat și membrii altor sindicate - este bine de reținut faptul că autoritățile locale nu sunt încântate de acest gen de activități, de aceea caută cu îndârjire să se opună eliberării autorizației! - toate aceste documente pot fi consultate în atașamentele 6 și 7.

Anii 2016 și 2017 sunt  anii de vârf ai activității noastre sindicale, deoarece în acești  doi ani, am pus în aplicare hotărârile majorității membrilor noștri de sindicat, prin care am avizat ITM Iași, în ceea ce privește suspendarea activității de mișcare, efectuarea ilegală a orelor suplimentare, nerespectarea repausului săptămânal, etc., am organizat și participat la mitingul feroviar din București, din 22 aprilie 2016, susținut de  A.N.S.F. și F.N.S.I.F., sprijinite de Confederația Meridian (pentru Statutul Feroviarului) și am mers în instanțe cu câteva probleme importante:

1. Proces  privind efectuarea de ore suplimentare, mascată de administrativ prin „suspendarea activității de mișcare”; la ora actuală, așteptăm o decizie definitivă de la Curtea de Apel, în primă instanță am câștigat – instanța a constatat adevărul celor susținute de noi;
  2. Proces privind plata sporurilor de nocivitate și periculoase  pentru 12 ore pe tura de serviciu lucrată (nu 2-3 ore, cum au „stabilit” administrația și „reprezentanții sindicali”). În acest proces, a avut loc expertiza, cerută și plătită de noi, în data de 12 februarie curent ar trebui să avem o pronunțare de la instanță pe fond;
  3. Proces privind încadrarea a doisprezece salariați, pe CCM vechi, 2016-2017, în clase superioare, la ora actuală, așteptăm o decizie definitivă a Curții de Apel;
  4. Proces privind încadrarea a 28 de salariați, 5 impiegați de mișcare și 23 operatori RC, în clase superioare, pe CCM nou 2017-2018, așteptăm o hotărâre definitivă de la Curtea de Apel. Toate documentele referitoare la aceste probleme pot fi consultate în atașamentele 8, 9 și 10.

La ora actuală, SINDICATUL TRAFIC 2009  are confirmată, din luna august 2016, primirea  la Curtea Europeană a Drepturilor Omului - CEDO, de la Strasbourg, a unui dosar ce cuprinde interesele a 54 membri – practic, „K” –ul, pentru anii 2011-2014.

Doamnelor și domnilor, am încercat, într-un format cât mai succint, să vă prezentăm activitatea unui colectiv de oameni hotărâți să-și apere drepturile, utilizând toate formele legale ale luptei sindicale. Credem că este important de precizat că toate încălcările de legislație și CCM s-au făcut și se fac în continuare, pe baza unor acte și dispoziții emise de către persoane cu funcții de conducere la CN CF CFR SA, precum și interpretarea  abuzivă a unor prevederi legale; pe cale de consecință, începând cu acest an, 2018, credem că este timpul ca cei care dispun astfel de ordine și măsuri ilegale, constatate de către instanță, să răspundă, conform funcției, pe persoană fizică - deci, dacă o instanță a constatat ilegalitatea lor, să plătească. Acest lucru, urmează să îl punem în aplicare, pe persoane fizice, pentru ca, dând niște exemple de acest gen, să curmăm răul de la rădăcină…

Ar fi în interesul tuturor acelora care au avut răbdarea și curiozitatea să citească aceste rânduri, să parcurgă și atașamentele prezentate, pentru a avea o idee despre ce înseamnă lupta sindicală, să-și facă o părere despre zecile, poate sutele de ore petrecute pentru a pune la punct documentele necesare, pentru drumurile făcute la tribunale, avocați, șefi de diferite niveluri, drumuri la subunități, la ITM, autorități, etc.

Aceste rânduri nu se doresc o propagandă pentru sindicatul prezentat, aceste rânduri se doresc a constitui UN MOTIV DE REFLECȚIE PENTRU TOȚI COLEGII NOȘTRI, pentru a spera la ceva mai bun în viitor. Pentru ca speranțele să devină realitate, depinde în primul rând de salariații feroviari ce își doresc cu adevărat acest lucru. Ei trebuie să înțeleagă, în al 12-lea ceas, dacă s-a dovedit că este imposibilă schimbarea conducătorilor șandramalelor sindicale de la MC sau DF, sau a mentalității lor, că este momentul în care nu trebuie să îi mai sponsorizeze prin cotizații, să nu mai accepte să reprezinte un simplu număr din numărul total de cotizanți - număr total ce-i transformă în reprezentativi și negociatori tocmai pe cei care ne vând interesele și drepturile, în loc sa le apere.

Completarea actelor adiționale la CIM din aceste zile poate reprezenta momentul  de răscruce pentru viitorul nostru, viitor ce sa va hotărî prin următoarele negocieri de CCM din lunile aprilie-mai ale acestui an. Dacă ipocrizia, ignoranța sau lașitatea vor rămâne definitorii, atunci să nu ne așteptăm la schimbări favorabile pentru pălmașii feroviari... ci numai pentru experții specialiști și găștile lor!

Codul de securitate
Actualizează