NEGOCIERI C.C.M. - 05.06.2018...06.06.2018..DOAR BĂTAIE DE JOC!

Doamnelor și domnilor, în data de 05.06.2018 a mai avut loc o întâlnire între administrația CN CF CFR SA și cele 3 organizații sindicale - DF, MC, AFTF, în încercarea de a încheia un nou C.C.M.

Deși întrunirea a durat până pe la miezul nopții, în mai multe reprize, nu s-a ajuns la un punct de vedere comun, iar acest lucru se datorează, în principal, reprezentanților administrației. Ultima ofertă practică a administrația constă din: a) - tichete de masă în valoare de 15 lei bucata, imediat; b) - decontarea biletelor(facturilor) de concediu până la valoarea de 1000 lei, imediat; c) - o creștere salarială cu un procent de circa 8 % pentru toate clasele (sau, mai corect spus - circa 235 lei/salariat), începând cu data de 1 octombrie.

Toate aceste lucruri ne demonstrează clar, bătaia de joc a conducerii CN CF CFR SA, față de cei peste 23000 de salariați! Deși din calculele făcute de o parte a reprezentanților sindicali din comisiile de negociere (și nu numai) - pe datele financiare puse la dispoziție de către administrație - reiese destul de limpede că poate avea loc, pe parcursul unui an, o creștere salarială de peste 10%, cu date concrete, reprezentanții companiei nici nu vor să audă de așa ceva! Bănuim noi, că, la sfârșit de an, trebuie să se laude cu economiile de la fondul de salarii, ca să poată lua primele și bonusurile consistente, cum s-au obișnuit în ultimii ani, pe spatele fraierilor ce muncesc!

Astăzi, 06.06.2018, începând cu ora 9.30, continuă întâlnirea între cele două părți, în speranța că se va ajunge la o înțelegere...

Ce ar mai fi de spus? Ar fi multe lucruri despre care putem vorbi, dar ne vom limita doar la două:

1) - Așa cum  ne-am obișnuit, reprezentanții celor trei organizații sindicale prezente la negocieri au mai demonstrat o dată - chiar dacă nu mai era nevoie - că nu sunt capabili să gestioneze acest gen de situații, sau poate, nu vor! Cum să te duci la negocieri, ca mielul la tăiere, fără să fii pregătit să utilizezi argumentul tău de forță, respectiv posibilitatea imediată de a declanșa conflictul de muncă în apărarea drepturilor tale? Sau erau siguri că vor rezolva rapid și amiabil situația, ca în anii trecuți? Ori așteptau ca oamenii să se implice iarăși într-un protest „spontan”?

2) -  Cât timp va mai trece până când „talpa” feroviară va înțelege că „specialiștii” negociatori nu fac decât jocul administrației? Chiar nu se vede faptul că aceștia nu vor/nu pot să reprezinte corect interesele celor ce muncesc cu adevărat la calea ferată? Sau crede cineva că fără o acțiune hotărâtă, bine coordonată, de oprire/întrerupere a lucrului la gară, se va obține ceva, vreodată? Sau crede cineva că nu este necesară implicarea și problemele se vor rezolva singure???