Breadcrumbs


Autentificare


MANAGEMENTUL „PERFORMANT” MÂNĂ ÎN MÂNĂ CU MAFIA SINDICALĂ!

Postează pe Facebook

   Doamnelor și domnilor, subiectul de astăzi, supus atenției dumneavoastră, se referă la managementul căii ferate (aici ne referim strict la CN CF CFR SA) și la legăturile sale toxice cu conducerea organizațiilor sindicale feroviare... 

   Oameni buni, așa cum se vede cu ochiul liber chiar și de pe lună,  lucrurile la gară nu merg deloc bine, mai mult, direcția în care mergem ne duce spre o destinație cu nume ce se înțelege în toate limbile pământului - „faliment” - al sistemului feroviar român! Având ca exemplu pe colegii noștri de la CFR Marfă, ce vor fi urmați cât de curând de către cei de la CFR Călători (în maximum 2-3 ani sunt terminați și aceștia!), ne punem întrebarea logică și legitimă - pe noi, cei de la INFRA, ce ne așteaptă?

 

   Păi, după câte se pare, mai nimic bun... Câți dintre dumneavoastră își mai amintesc de „managerii” din ultimii 10-15 ani de la CN CF CFR SA? Vă mai amintiți careva de unul care a făcut/a dorit să facă ceva bun pentru noi, cei care lucrăm în sistem? Păi, nu credem că vă amintiți de careva, cu excepția doar a unuia singur poate! Iar acela, ce să vezi, nu era român!

   Puțini dintre dumneavoastră își mai amintesc de Tulbure, Suciu, Manea, Ghibu, Micu, Chiper, Ungurean (ordinea este aleatorie) - etc., dar sigur, mai mulți dintre dumneavoastră își amintesc de Dimitris Sophocleous! De ce? Poate pentru că a fost singurul director general care a mers în fiecare regională, a stat de vorbă cu oamenii - cei care muncesc - și  a tras o concluzie simplă - calea ferată avea nevoie de o restructurare de personal (iar aici, era vorba de TESA și administrativ!) între 2500-3000 de persoane, IAR ÎN ACELAȘI TIMP, CN CF CFR SA avea nevoie neapărată să angajeze circa 2000 de oameni - personal de execuție! Dar ce să vezi, sistemul a reacționat rapid și l-a „ejectat”, forțându-l să demisioneze, după foarte puțin timp - preluase funcția în decembrie 2012, a demisionat la mijlocul lui aprilie 2013! Iar un lider sindical „reprezentativ”, la un consiliu național (așa se chemau chermezele alea anuale, unde se întâmplau câte și mai câte!), anunța triumfalist - „gata, am scăpat și de grecul ăsta, cu ideile astea, ale lui...”!

   Toate aceste echipe manageriale, perindate pe la conducerea CN CF CFR SA în ultimii ani, nu au reușit să administreze corect și în interes public această companie, ba, din contra, au prăduit în mod organizat, puținii bani care mai sunt alocați de către minister. Despre fondurile europene, nu prea are rost să mai vorbim, căci, în afară de lucrările deja antamate pe coridoarele de transport european (și astea, făcute știm noi cum!), nu se vede mai nimic altceva! Un singur lucru important caracterizează toate aceste echipe - faptul că, la fiecare sfârșit de an, raportează îndeplinirea obiectivelor manageriale și economice, fiind chiar pe profit! (culmea, deși nu înțelegem faptul acesta - fiind doar gestionari a infrastructurii feroviare publice, ne-desfășurând practic, o activitate de producție!) - și bineînțeles, încasând bonusuri consistente de performanță, la toate nivelele, de ordinul zecilor de mii de lei!

   Cum naiba se întâmplă asta, în condițiile în care calea ferată este la nivelul cel mai de jos, în istoria ei de circa 150 de ani? Vedem cu toții faptul că, după 1989, transportul pe calea ferată a decăzut la limita sa extremă, viteza comercială atât la trenurile de marfă (circa 27 km/oră) cât și la călători (circa 45km/oră) ESTE MULT INFERIOARĂ ATÂT COMPARATIV CU MEDIA EUROPEANĂ  CÂT ȘI ÎN CEEA CE PRIVEȘTE TRANSPORTUL RUTIER! Acest fapt este recunoscut atât de către cei puși să coordoneze activitatea din transporturi, respectiv minister și companie, cât și de către „organizațiile sindicale reprezentative feroviare”...

   Principalul factor al acestei situații este sub-finanțarea cronică a sistemului feroviar de către toate guvernele post-decembriste, la care se adaugă, așa cum spuneam, jaful puținilor bani alocați, prin metode și organizații mafiote, cu sprijinul și implicarea obligatorie a conducerilor centrale și regionale, sprijinite discret și uneori, chiar pe față, de reprezentanții sindicali.

   Așa cum vedem cu toții, avem nenumărate restricții de viteză, de ani buni de zile, unde nu se intervine operativ pentru ameliorarea/eliminarea lor; avem linii curente închise permanent pentru lucrări, de ani buni de zile, unde se lucrează în dorul lelii, cu câțiva oameni și puține utilaje, cu firme „pretene”, dar care folosesc personal feroviar! - pe unde se sifonează o groază de bani! Ce să vezi, organele de control  trimise uneori (rar, că nu vor/trebuie să deranjeze!) să verifice o parte a acestor aspecte, nu au găsit nimic în neregulă! Neregulile din teren le vedem doar noi, salariații, că ceilalți - Poliția Transporturi (nici nu știm de ce mai sunt plătiți!), Curte de Conturi, Controlul Financiar General, nu văd nereguli deloc!

   Ce este mai grav, vedem faptul că aproape zilnic, avem parte de o deraiere, ba la manevră, ba în circulație - cei din ramura de trafic cunosc acest lucru cel mai bine, pentru că trebuie să semneze de luare la cunoștință a „evenimentului” respectiv - iar de cele mai multe ori, aflăm faptul că, pentru respectivul incident feroviar, cauzele se vor stabili de comisia de cercetare/investigare... Din câte cunoaștem, majoritatea lor se datorează stării tehnice necorespunzătoare, atât a aparatelor de cale cât și infrastructurii feroviare, dar măsurile corespunzătoare întârzie nepermis de mult. Avem stații întregi, cu restricții de viteză de 15km/oră, ba chiar și cu 5 km/oră, dar nimeni nu face nimic, se aplică principiul - dacă merge, se poate continua în același fel! Oare concluzia logică a acestor fapte nu ar trebui să o reprezinte un raport critic al acestei stări de fapt, care să fie pus la dispoziția factorilor de decizie, pentru a se lua măsurile adecvate? Sau e mai ușor să fie trimise organele de control prin subunități, pentru a mai tempera salariații nemulțumiți și din ce în ce mai prost plătiți și de a îndemna „liderii sindicali reprezentativi” să lămurească oamenii că nu se poate la ora actuală mai mult?

   Să trecem la o zonă pe care o cunoaștem mai bine și anume - în zona Moldovei, la Regionala CF Iași! Aici, în urmă cu câțiva ani, era un tip mai supărat pe viață, care își dorea o funcție mai mare și care, depistând o serie de nereguli în lucrările și deconturile financiare, a făcut mai multe sesizări, atât la conducerea companiei, cât și la organele statului, cu privire la toate aceste probleme. Credeți că s-a întâmplat ceva? Nu, totul a fost găsit în regulă, pentru că, nu-i așa, banii nu au miros, nici culoare politică! Iar „fraierul” respectiv, a fost sancționat de vreo câteva ori, i s-au găsit niște nereguli în zona lui de activitate, astfel că s-a potolit definitiv, bănuim noi, ori, mai grav, i s-au aruncat și lui câteva firimituri, ca la căței - și s-a potolit... 

   Tot în această zonă, a Moldovei, se lucrează de ani buni la câteva tronsoane de cale ferată, ce nu se mai termină, cu închideri permanente de linii curente, practic, nejustificate și pe unde se cheltuiesc o groază de bani! Formațiile de lucru insignifiante, cu utilaje puține și lipsă de materiale și chef de muncă, nu justifică sutele/miile de minute întârziere, nu îngrijorează pe nimeni faptul că, fiind membri ai Uniunii Europene, urmează să plătim aceste minute întârziere, la care se adaugă disconfortul și nemulțumirea călătorilor, ce plătesc o legitimație de călătorie cu scopul de a ajunge la ora programată la destinație! Nu știm dacă s-a făcut sau se va face un calcul, cu valoarea reparațiilor, pentru a vedea dacă nu cumva, era mai rentabil să se facă totul de la zero! Dar deh, pe unde să se mai scurgă banii?

   Tot aici avem o situație specială, bănuim noi, tot datorită faptului că banii trebuie să ajungă acolo unde le este locul, adică la firmele „pretene”... Deși pe mai toate regionalele, atât în cursul anului trecut, cât și în acest an, s-au mai dat niște clase amărâte la salariații care chiar muncesc, din fonduri proprii (pe Timișoara am înțeles că a fost cât de cât corect făcută treaba), în zona Moldovei nu au ajuns banii, s-au împroșcat pe ici pe colo, doar la cei din găști, fără o analiză clară și corectă a activității.

   Deasemenea, tot în zona de care vorbim, avem parte de o situație - inedită, credem noi - prin care se studiază posibilitatea de a angaja firme de pază, care să supravegheze stațiile de cale ferată, în timpul suspendării parțiale a activității de mișcare (4,5,6 ore/tura de serviciu!), mascându-se în acest fel, lipsa de personal și practica sclaviei la gară! Mai trebuie tocați niște bani aiurea, că nu știm cum să îi mai scurgem, în loc să plătim decent oamenii? Avem date clare care relevă faptul că, pentru cei care „cotizează” unde trebuie, pot fi plătite salarii bunicele, fără bătaie de joc, cu efort minim! După ce anul trecut, pentru a preîntâmpina o oprire a lucrului de către  salariații nemulțumiți, cu vechime de peste 25 de ani în exploatare, le-a fost promisă o mărire de salariu - de la clasa minimă a funcției, la următoarea - anul acesta suntem curioși să vedem ce se va mai promite, pentru liniștirea apelor, având în vedere extraordinara mărire salarială obținută o dată cu încheierea noului C.C.M., de exact zero lei! Ar fi mai multe lucruri de spus despre ce se întâmplă pe aici, prin zona Moldovei - cu concursuri aranjate, cu nerespectări ale legii - dar avem tot timpul, pentru că se prefigurează ... o toamnă „penală”!

   Ce mai putem spune referitor la toate aceste lucruri? În primul rând, tot referitor la zona aceasta, a Moldovei, faptul că „reprezentanții sindicali reprezentativi” nu văd nereguli, nu văd nemulțumiri, totul este roz! Oare nu le este rușine? E confortabil să stai cu fundul în mașina pusă la dispoziție, să tai frunze la câini, să nu te judeci cu șefii ce încalcă legea! De ce să iei la întrebări conducerea, în legătură cu toate acestea? Nu mai bine, mână în mână cu șefii, să îi ardem pe „fraierii” care muncesc? De ce să nu aplicăm exemplul de la vârf? Trădează cei de sus, trădăm și noi, nu? De ce să ne punem pielea la bătaie, așa cum e normal și legal, pentru și în folosul oamenilor, nu mai bine ne vedem de interesul nostru personal, pentru că suntem „jmecheri”? 

   Doar un mic exemplu din bătaia de joc locală - cum să nu fii în stare să menții igiena la locurile de muncă, să dai materialele necesare - trebuie ca oamenii să cumpere detergenți, săpun , hârtie igienică -  pentru toalete? Ce naiba înseamnă bătaia asta de joc? 

   Vom reveni dragilor, cu mai multe lucruri în perioada următoare, pentru că - Doamne iartă-ne! - a ajuns cuțitul la os, nu se mai poate continua în felul acesta, mafiot, la gară!

 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează


TeamViewer pentru Asistenţă la distanţă Asistenţă la distanţă
© 2013-2015 Sindicatul Trafic 2009 Iași | administrat de Marian Burlacu