Breadcrumbs
Autentificare
Legături utile
ÎN ATENȚIA MEMBRILOR SINDICAT TRAFIC 2009 - 19.05.2022!
- Detalii
- Publicat: Joi, 19 Mai 2022 18:11
- Scris de Sandu Gheorghe
- Accesări: 811
Ca urmare a unor sesizări ale salariaților din teritoriu, cu privire la unele măsuri luate/ce se preconizează că se vor lua, de către conducerea S.R.C.F. Iași, în legătură cu graficul de lucru al salariaților, facem următoarele precizări:
1. Sentința civilă nr. 275/18.02.2021 a Tribunalului Iași, din dosar nr. 1173/99/2019, rămasă definitivă în integralitatea sa prin Hotărârea Curții de Apel Iași nr. 145/20.02.2022, are caracter obligatoriu și executoriu. Prin urmare, angajatorul este obligat să pună în aplicare dispozitivul sentinței, imediat. Tot conform acestei decizii a Instanței de judecată, s-a constatat și „nulitatea absolută a clauzelor prevăzute la art. 29, pct.2, art. 47, pct. 4 și 5 din Contractul Colectiv de Muncă la nivel de unitate pentru anii 2018-2019, înregistrat la I.T.M. București sub nr. 221/08.06.2018.”
2. Conform Legii 53/2003 - Codul Muncii și Legii 62/2011 - Legea dialogului social - cu modificările și completările ulterioare, prevederile unui Contract Colectiv de Muncă, încheiat și înregistrat la I.T.M. SE APLICĂ TUTUROR SALARIAȚILOR, fără nici un fel de discriminare. Conform art. 5 din Codul Muncii - „(1) În cadrul relaţiilor de muncă funcţionează principiul egalităţii de tratament faţă de toţi salariaţii şi angajatorii. (2) Orice discriminare directă sau indirectă față de un salariat, discriminare prin asociere, hărțuire sau faptă de victimizare, bazată pe criteriul de rasă, cetățenie, etnie, culoare, limbă, religie, origine socială, trăsături genetice, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare cu HIV, opțiune politică, situație sau responsabilitate familială, apartenență ori activitate sindicală, apartenență la o categorie defavorizată, este interzisă. (3) Constituie discriminare directă orice act sau faptă de deosebire, excludere, restricție sau preferință, întemeiat(ă) pe unul sau mai multe dintre criteriile prevăzute la alin. (2), care au ca scop sau ca efect neacordarea, restrângerea ori înlăturarea recunoașterii, folosinței sau exercitării drepturilor prevăzute în legislația muncii. (4) Constituie discriminare indirectă orice prevedere, acțiune, criteriu sau practică aparent neutră care are ca efect dezavantajarea unei persoane față de o altă persoană în baza unuia dintre criteriile prevăzute la alin. (2), în afară de cazul în care acea prevedere, acțiune, criteriu sau practică se justifică în mod obiectiv, printr-un scop legitim, și dacă mijloacele de atingere a acelui scop sunt proporționale, adecvate și necesare.”
Prin urmare, dacă șefii de stație au modificat programul de lucru doar pentru unii salariați, pe criteriu de apartenență sindicală, vă rugăm să ne aduceți la cunoștință operativ din fiecare punct de lucru aceste situații, să transmiteți liderului de sindicat copii după respectivele grafice de lucru, pentru că se vor lua măsuri legale - dată fiind gravitatea celor sesizate! Salariații trebuie tratați fără discriminare, iar aplicarea unei hotărâri judecătorești definitive nu înseamnă să aplici prevederile C.C.M. DOAR NUMAI LA O PARTE DIN SALARIAȚI!
Ce urmează să facem, dacă se confirmă cele sesizate: în primul rând, vom notifica angajatorul să intre în legalitate; în al doilea rând, vom sesiza I.T.M. - chiar dacă reprezentanții acestuia i-au cam mângâiat pe creștet pe reprezentanții angajatorului, la ultimele noastre sesizări, aplicând amenzi la nivelul minim; în al treilea rând, vom acționa în instanță responsabilii vinovați de aceste abateri de la litera legii, atât angajatorul, ca instituție, cât și pe cei direct responsabili, ca persoane fizice - respectiv, șefii de stație, R.R.C., etc. - cei care au întocmit și semnat respectivele acte.