Breadcrumbs



SIGURANȚA CIRCULAȚIEI LA CFR... ȘI DUMNEZEU CU MILA!

Postează pe Facebook
   Rândurile ce urmează se adresează doar celor care cunosc foarte bine cum merg treburile pe la calea ferată... Nu se adresează papițoilor numiți politic, prin funcții de conducere/administrative, care ard gazul pe la gară...
    Dar, despre ce e vorba, se vor întreba mulți?
    Păi, să facem o scurtă relatare a ceea ce au prezentat site-urile de știri...
    În data de 31 iulie 2024: „Incident feroviar grav: un tren de călători și unul de marfă au intrat pe aceeași linie. Trafic blocat între staţiile Drăgăneşti Olt şi Fărcaşele. Cele două trenuri au oprit, miercuri, 31 iulie, la 250 de metri unul de altul, după ce, între staţiile Drăgăneşti Olt şi Fărcaşele, pe ruta Roşiorii de Vede - Caracal, au intrat pe aceeași linie. Incidentul a avut loc pe firul II, primul fiind închis pentru lucrări”. 
   Sau: „Un accident grav de tipul „tren contra tren” ar fi putut să se întâmple miercuri dacă mecanicii a două trenuri nu ar fi fost vigilenți. Un tren CFR Călători, cu 250 de călători la bord, și altul de marfă aparținând Rail Cargo s-au oprit la aproximativ 250 de metri unul de celălalt, pe magistrala București-Craiova, relatează publicația Club Feroviar. Incidentul a fost confirmat de Agenția de Investigare Feroviară Română, ai cărei reprezentanți au și anunțat demararea unei investigații. Trenul 57322 al Rail Cargo a fost trimis spre Fărcașele, iar din stația aceasta a fost expediat trenul 348 al SNTFC, ambele pe firul II. Practic, doar datorită vigilenței mecanicilor celor două trenuri, care au observat la timp pericolul, a dus la evitarea unei tragedii de proporții”.
   Dar, ce este mai important: „În acest context, Asociația Pro Infrastructură a lansat un semnal de alarmă privind siguranța traficului feroviar, care de cele mai multe ori, în lipsa soluțiilor moderne, depinde de factorul uman”.
   „Așa cum am spus de mai multe ori în ultimii ani, România se apropie cu pași rapizi de un accident major cu zeci de victime, probabil o ciocnire între un tren de marfă greu de peste 1000 de tone și un tren de călători. Chiar ieri acest eveniment tragic a fost evitat in extremis la nici 150 km de Capitală, pe magistrala București-Craiova. Cum a ajuns CFR SA să trimită două trenuri în sensuri contrare pe aceeași linie, ca-n Grecia? Pe scurt, lipsa modernizării. Sistemele arhaice ale CFR cer un impiegat de mișcare în fiecare stație, dotată de obicei cu un „calculator” de generație zero, tehnologie bazată pe relee inventată în anii 1940-1950. Așadar oamenii sunt răspândiți peste tot în rețea, deci risc crescut de eroare umană. Sau ne pomenim cu defectarea unor electromagneți din secolul trecut care determină trecerea pe mod „manual”, predispus la greșeli și la (ne)înțelegeri telefonice. Sistemele moderne permit operarea mai multor stații cu un singur dispecer, trimiterea „tren contra tren” fiind exclusă automat, iar poziția, direcția de deplasare și numărul trenului sunt vizibile pe ecran, ceea ce nu se întâmplă pe instalațiile actuale, depășite moral”, a avertizat Asociația Pro Infrastructură.
   Reamintim faptul că acest INCIDENT FEROVIAR de pe raza S.R.C.F. CRAIOVA este al doilea INCIDENT MAJOR feroviar din ultimii ani - TREN CONTRA TREN - din fericire, fără victime, după cel ce a avut loc în 17.09.2022, pe raza S.R.C.F. BUCUREȘTI, „tren R7915, din PM Pajura spre stația CFR Mogoșoaia pe linia ocupată cu trenul de călători R7032”...
   Se pare că Dumnezeu ține cu noi, ceferiștii, dar și cu călătorii care încă mai aleg să se deplaseze cu trenul... Problema este  zicala aia din vechime -  „ulciorul nu merge de multe ori la apă”...
   Care sunt cauzele, alea pe care le putem identifica noi, cei cu ceva vechime la gară, în funcțiile astea de exploatare, coordonare și control al traficului feroviar din România?
   Domne, cam astea se văd cu ochiul liber:
   1. - o bătaie de joc generalizată, în ceea ce privește efectuarea lucrărilor de mentenanță a infrastructurii feroviare; linii curente și linii din stații, care stau închise permanent, cu lunile de zile, pe care nu se lucrează decât maximum 8 ore/zi, 5 zile pe săptămână, cu 10-15 oameni - vai de steaua lor!, producând întârzieri de mii și zeci de mii de minute la trenurile de călători și marfă! O asemenea bătaie de joc, de lipsă de respect pentru OTF, beneficiarii de transport și publicul călător nu s-a mai văzut în istoria căii ferate românești! Pe vremea de dinainte de '89, dacă s-ar fi întâmplat așa ceva - responsabilii, cu tot cu ministrul de resort, ar fi înfundat pușcăriile patriei!
   2. - lipsa materialelor elementare de întreținere; dacă se defectează instalațiile SCB, nu sunt materiale de rezervă, dacă se defectează BLA-ul, nu se intervine operativ - sâmbătă, duminica - nu sunt oameni la consemn, la intervenție, deranjamentele majore, defectările de echipamente, defectările la linie sunt ceva curent, cotidian! Majoritatea instalațiilor de siguranță sunt depășite, expirate moral și tehnic, sunt ținute pe linia de plutire de o mână de oameni devotați meseriei - e vorba de cei de la CT și IFTE! Ca să poți înlocui de exemplu, două dulapuri cu echipamente CT, pe BLA, la un SAT, distruse datorită unui inconștient rutier, a fost nevoie de o lună! De Doamne ferește - nu altceva!
   3.  - personalul nou angajat în ultimii 2-3 ani, având la bază cursuri/instruire online, în meseriile de la siguranța circulației, în majoritatea sa, nu ar putea niciodată să fie autorizat pe funcție! Ca tu - reprezentant AFER/CENAFER/etc. - cum se mai cheamă aceste instituții - să spui că ăsta e materialul uman cu care trebuie să lucrăm, că nu avem alții -  e ceva normal? Cum poți autoriza un astfel de salariat? Păi, ce, transportăm cartofi? E vorba de VIEȚI UMANE!
 
   4. - „efectuarea controalelor” de către compartimentele specializate. Domne, pe vremuri, când venea un organ de control în subunitate, lua la verificat registrele, își nota greșelile/erorile, apoi, dacă era timp, chiar atunci, făcea o instruire/prelucrare cu personalul prezent, ori, la „școala personalului”/ instruirea periodică, cu tot personalul prezent. Se arătau modurile greșite de lucru, se arăta cum trebuie procedat în diferitele situații de exploatare, se lămureau cam toate problemele.  Acum, cei cu funcții de control - mulți, neaveniți, în general, cam cei mai slab pregătiți profesional, dar cu pile, cu șpagă, vin să îi ardă pe cei cu care au avut diverse diferende, se plătesc polițe și tot felul de astfel de prostii. Instruire, lămurire, clarificări tehnico- profesionale? Aș! Cine să le facă? Majoritatea lor sunt paraleli cu sistemul!
   5. Umflarea schemelor de personal cu trântori, specializați în circuitul hârtiilor! Calea ferată are câteva mii de trântori, cu un buget considerabil, cu o singură dorință: să treacă timpul, cu plimbatul hârtiilor într-un circuit complicat, până vine ziua de salariu! Nu produc NIMIC, nu contribuie cu NIMIC, dar sunt INDISPENSABILI căii ferate! Daaa... 
   Din păcate, la fel ca în celelalte domenii de activitate din România, avem de a face cu o deprofesionalizare rapidă, care va duce cât de curând, la un carnagiu.
   Vom vedea dacă, a treia oară, va fi tot cu noroc! Șansele ca să se întâmple acest lucru sunt din ce în ce mai mici...

Adaugă comentariu



TeamViewer pentru Asistenţă la distanţă Asistenţă la distanţă
© 2013-2015 Sindicatul Trafic 2009 Iași | administrat de Marian Burlacu